Hämeenlinnan rauhanyhdistyksen historiaa
Seudun ensimmäiset lestadiolaiset tulivat Kanta-Hämeeseen ilmeisesti Pohjanmaalta työnhakuun, mutta lestadiolaisuus lienee levinnyt Hämeeseen myös Etelä-Suomen keskuksista, Helsingistä ja Tampereelta. Helsingin liike oli saavuttanut jo 1860- ja 1870-lukujen vaiheilla.
Ensimmäinen lestadiolainen yhdistys Hämeenlinnassa toimi 1940-luvulta 1960-luvulle, mutta Hämeenlinnan Rauhanyhdistys ry:n perustamispäätös tehtiin joulukuussa 1963. Se rekisteröitiin 18. tammikuuta 1964, ja Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistykseen (SRK) se liittyi kesäkuussa 1964.
Visakankaan seurakuntatalo kuului Hämeenlinnan-Vanajan seurakuntayhtymälle, ja rakennuksen myynnistä saatiin tieto loppuvuodesta 1979. Yhdistys jätti ostotarjouksen, jonka kirkkohallitus hyväksyi 18. huhtikuuta 1980. Talo kunnostettiin yhdistyksen toimitaloksi, ja avajaisseurat pidettiin marraskuussa 1980.
Kymmenessä vuodessa tilat kävivät ahtaiksi. Vuosikokouksessa 1990 päätettiin kartoittaa hanke talon laajennuksesta ja saneerauksesta. Marraskuussa 1990 ylimääräisen yleisen kokouksen yksimielinen päätös oli, että hanke toteutetaan.
Vuonna 1942 rakennetun Visakankaan talon suunnittelija on rakennushallituksen yliarkkitehti Martti Välikangas, joka on tunnettu mm. Puu-Käpylän luojana. Oululainen arkkitehti Jari Heikkilä teki taloon laajennus- ja saneeraussuunnitelman säilyttäen vanhan ulkoisen ilmeen, ja uudistetun talon avajaisia vietettiin joulukuussa 1994.
Visakankaan toimitalo kävi yhdistyksemme jäsenmäärän kasvun myötä ahtaaksi. Rakennuksessa ilmeni myös vakavia sisäilmaongelmia. Yhdistyksen yleinen kokous teki päätöksen uuden toimitalon rakentamisesta. Kun Hämeenlinnan kaupungilta tiedusteltiin mahdollisia tonttivaihtoehtoja, nousi esiin mahdollinen yhteistyö rakennettavan toimitalon käytöstä. Monien vaiheiden jälkeen uusi toimitalo valmistui kesäkuussa 2012. Hämeenlinnan kaupungin kanssa tehtiin vuokrasopimus tilojen päiväkotikäytöstä ja tiloissa aloitti Tenavatähti -päiväkoti 1.8.2012. Nykyisin tiloissa toimii Hämeenlinnan kaupungin oma Siirin päiväkoti.
Helsingin suviseurojen 2012 järjestäneet rauhanhdistykset lahjoittivat suviseurojen puhujankoroketta koristaneen reliefin Hämeenlinnan rauhanhdistykselle.
Toimitalon takana olevaan metsään rakennettiin neljänkymmenen hengen Kalliokota vuonna 2023. Kodan rakentamiseen käytettiin varoja Linne Kallion testamenttilahjoituksesta.